Renes.

Renes.Realisatie website:
Magna Cura Automatisering Netzaken.nl Web Applicaties en toepassingenmaandag 9 oktober 2017
Week van de Scheidsrechter met Martin Westerhof (Bestuur .)


In de week van 7 t/m 15 oktober is het de Week van de Scheidsrechter. Het uitspreken van waardering naar de scheidsrechters en officials staat deze week centraal. Want de scheidsrechters en officials maken het mede mogelijk dat zo veel sporters wekelijks van het spelletje kunnen genieten.

Martin Westerhof.

In het kader van de Week van de Scheidsrechter spraken wij met Martin Westerhof, al 16 jaar lid van CBV Binnenland en sinds kort scheidsrechter op het hoogste basketball niveau in Nederland, de Dutch Basketball League, dat is de eredivisie van het heren basketball. Met zijn 24 jaar is Martin Westerhof de jongste scheidsrechter op dit hoge niveau en Martin is in het bezit van een contract met de NBB, dus werknemer bij de NBB.

Martin vindt de Week van de Scheidsrechter een goed initiatief. Zonder scheidsrechters en vrijwilligers is er geen basketball. Op alle niveau’s zou hier aandacht voor moeten zijn. De scheidsrechters fluiten voor hun plezier. Het is goed dat mensen dat begrijpen.

Bij basketball moeten spelers een scheidsrechters diploma halen. Zo ook Martin. Meestal blijft het bij het laagste diploma. Martin ging door met zijn scheidsrechters opleiding omdat hij ernstig geblesseerd raakte aan zijn schouder. Hij kon daardoor 2 jaar lang niet spelen. Dat deed pijn omdat hij gek is van het spelletje. Hij besloot toen maar te gaan fluiten zodat hij wat voor de vereniging kon doen. Het fluiten ging hem goed af. Hij realiseerde zich op een gegeven moment dat hij op een hoger niveau zou kunnen fluiten dan dat hij zou kunnen spelen.

Martin is van mening dat hij als scheidsrechter voldoende waardering krijgt. Hoe hoger je fluit hoe meer respect van spelers en coaches krijgt. Op lager niveau gebeurt het nog wel eens dat scheidsrechters voor rotte vis worden uitgemaakt. Dat vindt hij zeer kwalijk.

Martin is van mening dat de NBB goede stappen maakt bij de opleiding van scheidsrechters. Met name het praktijkgedeelte van de opleiding is een goede ontwikkeling. De opleiding kost veel tijd, dus het is goed dat de NBB hier een balans in weet te vinden.

Op dit niveau fluit Martin de wedstrijden met in totaal 3 scheidsrechters. Hij vindt dat fijn omdat je daardoor beter het spel ziet. De kwaliteit van je beslissingen gaat daardoor omhoog. Je moet zorgen dat je goed oogcontact hebt met elkaar. Met z’n tweeën kan je elkaar eigenlijk nooit in de weg lopen. Met z’n drieën moet je de looplijnen goed uitvoeren en de goede rotaties maken om elkaar niet in de weg te lopen. Dus naar elkaar kijken is essentieel. 

Op de vraag wat zijn verdere ambities zijn, laat `Martin weten dat hij later ook op Europees niveau wil gaan fluiten. Maar voor een Nederlander is dat heel lastig want je hebt te maken met je werkgever en je privé situatie. In veel landen zijn de scheidsrechters fullprof. Dat is in Nederland niet het geval. Die scheidsrechters verdienen met fluiten hun geld. In onze samenleving lukt dat niet. Martin is werkzaam als Account Manager bij een intermediair voor het inhuren van flexibele arbeid, Staffing Management Services. Dus hij moet ’s avonds ook wel werken. Dat betekent goede afspraken met de werkgever maken. Geven en nemen dus. Als hij door de weeks eerder weg moet omdat hij een wedstrijd moet fluiten, dan staat daar tegenover dat hij in het weekend ook wel eens moet werken.

Gevraagd naar zijn leukste ervaring zegt Martin dat hij 2 seizoen geleden halverwege het seizoen de dames eredivisie mocht gaan fluiten. Hij werd toen ook gelijk genomineerd voor de play offs. Hij heeft toen in de halve finale de wedstrijd Katwijk tegen Bemmel gefloten. Glunderend zegt hij dat het één groot gekkenhuis was. Die wedstrijd heeft er mede voor gezorgd dat hij een wedstrijd in de finale reeks heeft gefloten.

Ook de minst leuke ervaring komt aan bod. Dat speelde zich af in de Afdeling toen Martin 16 jaar was. Samen met zijn broer Jeroen floot hij een wedstrijd in Maassluis. Zij moesten een speler weg sturen met 2 onsportieve fouten. De vader van die speler was coach van dat team. Die besloot om het wedstrijdformulier te verscheuren. De wedstrijd is toen gestaakt en de scheidsrechters werden bedreigd.

De NBB speelt een goede rol in het begeleiden van jonge scheidsrechters. Dat is ook de reden dat Martin nu al op dit niveau fluit. M.n. Paul van den Heuvel, Barry Peters en nu Michel Zegwaard hebben Martin goed geholpen in zijn ontwikkeling als scheidsrechter.

Martin vindt het van belang dat Binnenland aandacht schenkt aan (nieuwe) scheidsrechters. Hij wil daarin ook een rol spelen om dit verder uit te rollen. Hij weet dat het elk jaar een helse klus is om voldoende scheidsrechters voor je vereniging te vinden, ook omdat er nogal eens geronseld wordt met scheidsrechters. Martin waardeert het dat Binnenland hem altijd de mogelijkheid heeft gegeven om wedstrijden te fluiten. Toen hij 16 of 17 jaar was mocht hij de oefenwedstrijd Binnenland H1 tegen Weert H1 fluiten. Dat vond hij helemaal te gek. Hij vindt dat Binnenland dat goed doet. Martin ziet ook nieuwe jonge scheidsrechters bij Binnenland binnen een aantal jaren op hoog niveau fluiten. Hij noemt Maurits Witvliet als voorbeeld. 

Afgelopen week heeft Martin samen met zijn broer Jeroen Westerhof een sheet cursus gegeven bij Binnenland. Opkomst zo’n 40 man. Hij vindt het leuk om zijn kennis over te dragen.

Heel Binnenland wenst Martin veel succes met zijn verdere carrière als basketball scheidsrechter. Binnenland hoopt nog vaak een beroep op hem te kunnen doen.

In deze Week van de Scheidsrechter dankt Binnenland al onze scheidsrechters en overige vrijwilligers voor hun grote inzet. Nogmaals, zonder scheidsrechters en vrijwilligers kunnen wij geen wedstrijden spelen.

Willem van der Hoek
Voorzitter CBV Binnenland


Next Games
4-Consult/Binnenland VSE 1 tegen Loon Lions UIT
28-09-2019, 19:30uVertom/Binnenland Heren 1 tegen Warriors UIT
28-09-2019, 16:00u


Afval Loont Saldo
160
Standen & Uitslagen
Uitslagen Alles | Standen

Agenda.
Op dit moment geen items voor de agenda.

Ticket Center Dames 1.
Koop hier uw toegangskaart

Twitter.